Det ultimata utvecklingsteamet

Många gånger när jag möter svenska mjukvarubolag så hör jag ofta att de har ett stort behov av seniora utvecklare. De har några av världens bästa utvecklare i sitt team, men deras tillgänglighet är en flaskhals. Det finns åter andra som deklarerar att de bara anställer seniora utvecklare eller att de bara anställer utvecklare som har en viss mängd års erfarenhet med den ena eller andra tekniken eller språket.

Detta är ett helt logiskt sätt att resonera, de ser att det är deras mest seniora utvecklare som löser de svåraste problemen, det är samma utvecklare som höjer en varningsflagga då produktägaren ställer krav som kan generera fel någon annan stans i produkten eller när man rusar in i en ny funktion utan att tänka på säkerhet osv. osv. Av denna anledning är det självklart att man skulle vilja ha flera personer av denna kaliber.

Är då detta det rätta sättet att få ut maximal effekt av ett utvecklingsteam? Nej, det är det givetvis inte (då skulle det inte var så stor vits med denna artikel).

Vad är det som är så dåligt med denna uppfattning?

  • En väldigt liten del av ett normalt produktutvecklingsarbete är sådana typ av uppgifter som kräver en erfaren problemlösare.
  • En väldigt erfaren utvecklare blir snabbt uttråkad av att jobba med för många, för enkla uppgifter och/eller repetitiva uppgifter.

Gör istället dina mest erfarna utvecklare till mentorer och coacher för övriga medlemmar i teamet. Det är de rutinerade utvecklarna som drar upp riktlinjer för vilken kod som skall skrivas och på vilket sätt den skall skrivas. På detta sätt lär sig de mindre erfarna utvecklarna väldigt snabbt hur man bör jobba och de erfarna slipper skriva kod som andra kan skriva.

En målsättning bör vara att den bästa utvecklaren skall skriva minst kod av alla i teamet. Deras uppgift är inte att skriva kod utan att se till att alla andra skriver rätt kod.

Det skadar heller inte att det är mycket lättare att få tag på en junior utvecklare än det är att få tag på en senior utvecklare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *