Är Ruby on Rails dött ännu?

Jag måste erkänna att jag har aldrig varit en Rubyutvecklare. Dock är inte min roll längre att vara en utvecklare, men jag är ofta väldigt inblandad i utvecklingsprojekt.

Nyligen har jag stött på lite projekt där Ruby on Rail har dykt upp som en tilltänkt eller en existerande teknik. När detta händer säger min magkänsla till mig att det kanske inte är helt rätt teknik att använda 2019, varför känner jag så?

Om man tittar på Google Trends och jämför ”Ruby on Rails” med ”Laravel” vilket jag anser är rimliga söktermer att jämföra då de båda gör ungefär samma sak:
– Ett MVC ramverk till ett existerande programmeringsspråk
Ja, jag inser att de är väldigt mycket mer än så, men det kändes som den kortaste summeringen av vad de är.

Som man ser här, ser du ut som att från och med December 2013 och framåt så har Laravel stadigt ökat i popularitet medan Rails har en tydlig och stadig nergång.

Jag skulle gärna haft med .net MVC i samma jämförelse men kunde inte komma på någon vettig sökterm som var jämförbar med dessa. Anledningen till detta är att MVC ramverk för .net följer med från MS och de har inget speciellt namn som går att söka på. Man hade kunna lägga till .net eller C# som jämförelse men det är termer som används till så mycket mer än bara MVC ramverk.

För att få med MS i jämförelsen så gjorde jag följande jämförelse:

Här lade jag bara till Laravel som jämförelse. Från denna trend så ser det ut som att .net och php har ungefär samma popularitet och detta skulle kunna leda oss till slutsatsen att MVC på .net är ungefär lika populärt som Laravel.

Jag tittade också på Stackoverflow för att se vilka tekniker som är mest populära hos dem:

Så efter dessa sökningar och några timmars funderande så behövde jag ta ett beslut för mina rekommendationer till mina kunder. Och jag erkänner att jag inte har tittat något på de tekniska finesserna med dessa ramverk för att avgöra om de är bra val för framtiden.

Så slutsatsen är att jag kommer förmodligen att försöka styra mina kunder bort från Ruby on Rails framöver. Det är förmodligen ett alldeles förträffligt ramverk, men då dess popularitet stadigt dalar kommer det att bli svårare och svårare att hitta folk som vill och kan vidareutveckla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *