Skryt med sur eftersmak

okt 13, 2020

Konsulter och specialistkompetens i all ära. Men ärligt talat. Är det värt pengarna, tiden och risken att utvecklingen blir lidande? Visst kan det vara kul att stoltsera med all expertkunskap som verksamhetens duktiga utvecklare besitter. Men inte om det sker på bekostnad av vad som ger maximalt värde i slutändan. 

Att rekrytera kompetenta programmerare och utvecklare är inte en lätt uppgift i dagens Sverige. Många är dessutom extremt fokuserade på att hitta personer som kan allt om specifika tekniska lösningar, har stenkoll på PHP, Node.js, C# eller någon annan förkortning som känns cool att slänga sig med. 

Ducka den onda cirkeln 

Resultatet blir ofta att man ger sig ut på jakt. Med siktet inställt på att headhunta den som har allt man tror att man behöver. Där är den onda cirkeln lika nära att slutas som att orken ska ta slut. Att hitta den specialistkompetens som man inbillat sig att man måste ha slukar både tid och energi, men också pengar. Dessutom är det brist på både utvecklare och programmerare i vårt land. Därför blir lösningen ofta att bemanna tillfälliga utvecklingsteam som helt eller delvis består av konsulter.    

Den bästa programmeraren 

Oavsett vilka tekniker programmerare arbetar med  är det alltid samma personer som kliver fram och får stjärnstatus. Detta är faktiskt återkommande i alla grupper av programmerare. Är det inte märkligt? Att dessa personer, som innan de gav sig in i just detta specifika område, inte hade någon erfarenhet av den nya tekniken ändå alltid är bäst på att använda den. Detta är en insikt som vi hittills delat med alla utvecklingschefer som vi arbetat med över hela världen.  Eftersom det uppenbarligen är samma personer som är stjärnor, oavsett vad tekniken heter, borde det väl rimligtvis vara en smart strategi att långsiktigt jobba med att få in en stjärna i varje team? Oavsett vad de har för erfarenheter sedan tidigare. Vi på Miller Development jobbar alltid enligt devisen ”en bra programmerare är en bra programmerare”. Det betyder att vi inte svarar på kunders frågor om vilka kompetenser vi har. Istället vi talar vi om vilken mängd stjärnor de bör ha i sitt team, för att det ska bli så effektivt som möjligt. 

Håll dig på grunt vatten 

Det är dags att backa bandet och höja blicken. Steg ett är att inse fakta: Det är svårt att ens hitta tillräckligt med kompetens. Att i det läget stirra sig blind på specialistkompetens är att ta klivet ut i ett ännu djupare vatten. Steg två är att reflektera över varför det känns självklart att en expert inom ett område automatiskt skulle vara rätt för just mitt utvecklarteam? Om den personen fyller en långsiktig funktion och är omgiven av personer som kompletterar henne eller honom på rätt sätt. Javisst! Men handen på hjärtat. Många utvecklingsuppgifter är relativt enkla och repetitiva. Hur många superstars nöjer sig med det på lång sikt? Och så är den dyra och segdragna rekryteringsprocessen igång igen.   

Släpp prestigen! 

Sättet att bygga upp ett team är vad som ger maximal avkastning. Med en blandning av kompetenser för att få ut det mesta av alla personer känner sig alla förhoppningsvis stimulerade och vill stanna länge. Med tillfälliga konsulter, som förvisso kan vara grymma, försvinner kunskapen iväg så fort ett arbetsmoment är avklarat. Och det fortsatta arbetet, som ofta har koppling till det konsulterna tagit fram, blir bristfälligt. Genom att sluta fokusera på specialistkompetens, släppa på prestigen och se på utvecklingsavdelningen som en långsiktig investering som ska leverera nytta och problemlösning – då har du kommit en bra bit på väg.